Honkbal

Vooruitblik WBC 2017: Taiwan

Vooruitblik WBC 2017: Taiwan

chinese-taipei

Chinese Taipei in actie tijdens de Premier 12 in november 2015
(Foto: @WBSC)

Gedurende de World Baseball Classic zal Team Kingdom of the Netherlands uitkomen in poule A. In deze poule zullen de wedstrijden worden gespeeld in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in het Gocheok Sky Dome waar 17.000 mensen in kunnen. Het stadion is pas open sinds 15 september 2015 en wordt in de reguliere competitie bespeeld door de Nexen Heroes uit de KBO (Korean Baseball Organization). De teams uit poule A zijn gastland Zuid-Korea, Israël, Taiwan en het Nederlandse Koninkrijksteam. In deze rubriek gaan we in op de tegenstanders van Team Kingdom of the Netherlands gedurende de poulefase, dit keer is Taiwan aan de beurt.

Taiwan, of Chinese Taipei, is de tweede tegenstander van Team Kingdom of the Netherlands. Op 8 maart zal deze wedstrijd plaatsvinden en het Nederlandse Koninkrijksteam is de thuisspelende partij.

Manager
Net als in 2015 bij de Premier12 zal ook bij de WBC Kuo Tai-yuan (54) de leiding hebben over het team dat Taiwan gaat vertegenwoordigen. Kuo was in het seizoen hoofdcoach bij de Uni-President 7-Eleven Lions, het team waar eerder Sharion Martis (2014) en Jair Jurrjens (tot augustus 2016) speelden. Ook in 2017 zal Kuo, ondanks een teleurstellend seizoen in 2016, weer de opstellingen maken voor Uni-President 7-Eleven Lions in de CPBL.

Boycot
De relatie tussen de CPBL (Chinese Professional Baseball League) en de CTBA (Chinese Taipei Baseball Association) is nooit echt goed geweest. De CTBA wordt gezien als de bond door het IOC, de WBSC en het ministerie van sport. De laatste partij is een grote geldbron voor het Taiwanese honkbal. Doordat de CTBA hoger staat in de hiërarchie mogen zij het beleid bepalen over het nationale team, de CPBL vindt echter dat zij bij grote toernooien moeten kunnen bepalen wie er in het nationale team zit omdat de relatie tussen hen en de spelers en coaches beter is.

Uit een stemming waar de CTBA, het ministerie van sport en de CPBL aan deelnamen over wie de hoofdcoach zou worden tijdens de WBC kwamen twee stemmen van de CTBA en het ministerie van sport voor Kuo Tai-yuan en een stem van de CPBL voor Yeh Chun-Chang, de hoofdcoach van de EDA Rhinos. Vanwege een meerderheid aan stemmen werd Kuo Tai-yuan de hoofdcoach, maar wegens eerdere onenigheden besluit de CPBL de WBC te boycotten.

“De league heeft respect voor het besluit van het ministerie van sport over de hoofdcoach voor de WBC, maar omdat het ministerie van sport geen respect heeft getoond voor de league, de teams of de coaches gedurende het besluit over de coaches en omdat de CPBL geen leidende rol heeft tijdens een toernooi van profesioneel niveau hebben we besloten geen verdere hulp te bieden aan de trainingen voor de nationale ploeg in voorbereiding op het toernooi.” aldus de CPBL.

Wat dit inhoud is dat de CPBL niet zal helpen met het regelen van oefenwedstrijden en andere trainingsgelegenheden in de aanloop naar het toernooi in maart. Ook is het nu aan de teams om te bepalen of ze hun spelers willen laten meedoen aan de WBC.

Tot dusver hebben de Chinatrust Brothers en de Uni-President 7-Eleven Lions hun spelers beschikbaar gesteld voor het nationale team. De EDA Rhinos hebben nog geen officieel besluit genomen, maar hebben wel toestemming gegeven om hun spelers op het voorlopige 50-man roster te zetten. De Lamigo Monkeys zijn niet van plan hun spelers mee te laten doen. De nationale ploeg zal het dus moeten doen zonder namen als Wang Po-Jung, Lin Hung-Yu en Chen Chun-Hsiu.

Minor Leagues
Er zijn een aantal Taiwanese spelers die spelen in de Major League, voor hoever bij ons bekend is hebben zij besloten niet mee te doen aan de WBC. Denk hierbij aan de pitchers Chien-Ming Wang (Kansas City Royals) en Wei-Yin Chen (Miami Marlins). Er zijn een paar Minor Leaguers waarvan er waarschijnlijk een aantal op het roster zullen komen, dit wordt later bekend. Wei-Chung Wang is één van die Minor Leaguers en hij speelde in 2014 veertien wedstrijden bij de hoofdmacht van de Milwaukee Brewers.

Het team zal zeer waarschijnlijk bestaan uit een groot aantal power hitters, dit ten koste van de verdediging en snelheid op de honken. Vanwege de boycot zal het team minder getalenteerd zijn dan tijdens de Premier 12 waar Chinese Taipei 4e werd, één plaats boven Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal