Honkbal

Grote namen in actie tijdens Old Star Game

Grote namen in actie tijdens Old Star Game

Michael Crouwel (rechts) is momenteel de hoofdcoach van hoofdklasser Kinheim.Foto: © Rob Jelsma

Michael Crouwel (rechts) is momenteel de hoofdcoach van hoofdklasser Kinheim.
Foto: © Rob Jelsma

Verschillende grote honkballers nemen zondag 4 september met een selectie van oud-internationals deel aan de Old Star Game. De wedstrijd is een vervanging voor de All Star Game van de hoofdklasse, die in verband met de voorbereiding op het Europees kampioenschap dit jaar niet wordt gehouden. De Old Star Game wordt gelijktijdig met de All Star Game van de Golden League softbal op Sportpark de Paperclip in Utrecht gehouden. De toegang is gratis.

De Old Star Game wordt zondag 4 september om 12.00 uur gehouden op Sportpark De Paperclip in Utrecht. Voorafgaand aan het duel wordt om 11.00 uur de Homerun Derby van de All Star Game Softbal gehouden. De All Star Game van de Golden League start om 14.00 uur. De selectie van de oud-internationals is samengesteld door Karel Crouwel, die zelf als coach tijdens de Old Star Game in actie gaat komen. De andere coach van het team wordt Frank Koot. Het tweetal krijgt onder meer de beschikking over korte stop Michael Crouwel. Hij kwam in 1992 als profhonkballer uit in de organisatie van Philadelphia Phillies.

Crouwel werd in drie seizoenen gekroond tot Homerun King (1991, 1993 en 2000) en werd in 2000 de beste slagman van de hoofdklasse. In zijn hoofdklasseloopbaan werd de huidige manager van het Haarlemse Kinheim tweemaal (1996 en 1997) uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Met rechtsvelder Bas de Jong krijgt de selectie met oud-internationals ook de MVP uit de seizoenen 2013 en 2014 binnen de gelederen. Crouwel en De Jong zijn slechts twee van de vijf spelers die twee jaar op rij zijn uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse. De Jong zette na het seizoen 2014 een punt achter zijn loopbaan in de hoofdklasse en honkbalt momenteel voor Quick Amersfoort in de overgangsklasse.

Olympische Spelen

Eén van de andere oudgedienden in de selectie is eerste honkman Eric de Bruin, die in 1982 zijn debuut maakte in de hoofdklasse en in totaal 654 wedstrijden speelde op het hoogste niveau. Met het Nederlands team speelde hij 106 interlands en nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van 1988 (Seoel) en 1996 (Atlanta). Momenteel is hij de manager van het nationale AAA-team. Tijdens de Zomer Spelen van 1996 kwam ook Tom Nanne uit voor Oranje. Beide spelers worden nu zondag 4 september herenigd tijdens de Old Star Game.

Als tweede honkman is Frank Koene aan de selectie toegevoegd.  Hij kwam in veertien seizoenen in de hoofdklasse tot 429 wedstrijden en was in 2012 nog hoofdcoach bij UVV. Pitcher Swen Huijer is de andere voormalig profhonkballer in het team. Hij speelde tussen 2008 en 2011 in de Minor League voor de proforganisatie van Boston Red Sox. Andere pitchers voor het team tijdens de Old Star Game zijn Nick Stuifbergen en Jerry Breek, die onlangs als coaches aan het roer kwamen te staan bij hoofdklasser DSS.

Afscheid

De selectie van oud-internationals neemt het tijdens de Old Star Game op tegen een team met oud-spelers van UVV. Eén van hen is Ferenc Jongejan. Hij stond de afgelopen vier jaar aan het roer bij de Utrechtse hoofdklasseclub, maar besloot onlangs afscheid te nemen als hoofdcoach. Twee andere spelers uit de Oud-UVV-selectie zijn Austin Weymouth en Shurty Tremus, die afgelopen zondag voor respectievelijk Vaessen Pioniers en De Glaskoning Twins hun laatste wedstrijd speelden in de hoofdklasse.

Een andere speler uit het team is Rudy Dirksen, momenteel de hoofdcoach van het eerste softbalteam van UVV, dat uitkomt in de Silver League. Eerder was hij ook al eens assistent-coach ij de honkbalhoofdmacht. Dat geldt ook voor Patrick Leemans, die in 2010 naast manager Edwin van Scharenburg nog pitching-coach was en in dat jaar met UVV kampioen werd in de overgangsklasse voordat de club in 2011 zijn rentree maakte in de hoofdklasse. Voormalig hoofdklasser Onno Rip, vader van Pickles UVV-speler Julian Rip, maakt eveneens deel uit van de selectie.

Selectie Oud-Internationals Selectie Oud-UVV’ers
Jerry Breek
Eric de Bruin
Wesley Connor
Michael Crouwel
Mark Giroldi
Swen Huijer
Bas de Jong
Frank Koene
Jurjan Koenen
Tom Nanne
Ronald Stoovelaar
Nick Stuifbergen
Frank Koot (Coach)
Karel Crouwel (Coach)
Hans Bos
Richard Bosman
Patrick Braas
Rudy Dirksen
Leo Geerligs
Ferenc Jongejan
Jasper Kloos
Patrick Leemans
Rob van Montfoort
Etienne Rijnbergen
Onno Rip
Cyrill Tiwon
Shurty Tremus
Austin Weymouth

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal