Rimini-voorzitter Rino Zangheri in gelukkigere tijden na het behalen van de landstitel in 2015.

Honkbal

Voorzitter Zangheri: ‘Ik trek Rimini terug uit IBL 2017’

Voorzitter Zangheri: ‘Ik trek Rimini terug uit IBL 2017’

Rimini-voorzitter Rino Zangheri in gelukkigere tijden na het behalen van de landstitel in 2015.

Rimini-voorzitter Rino Zangheri in gelukkigere tijden na het behalen van de landstitel in 2015.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Een dag na de verloren finale in de Italian Baseball League is alsnog de bom te gebarsten in Rimini. De voorzitter van de verliezende finalist van de Italy Series werd geïnterviewd door Il Resto del Carlino, een krant met regionale edities voor diverse stadsprovincies. Terwijl de editie voor Bologna gistermorgen al uitbundig uitpakte, zweeg de editie voor de regio Rimini. Maar vandaag is het raak: “Stavolta mollo il baseball!” laat Rino Zangheri de krant koppen.

Zoals al in het artikel van gistermorgen werd voorspeld, heeft de verliezend finalist Rimini zich niet neergelegd bij de gang van zaken rondom de zesde en beslissende wedstrijd uit de Italy Series. “Deze keer kap ik met honkbal”, roept de 84-jarige voorzitter en eigenaar van de afgetreden kampioensclub Rimini in de krant Il Resto del Carlino. Nog geen jaar geleden werd hij door de Italiaanse bond FIBS benoemd tot Hall of Famer van het nationale honkbal. Maar nu is de boot aan.

Vorige week nog kreeg Rimini de toewijzing voor de organisatie van de Final Four van het nationale bekertoernooi. Daarvoor had Zangheri zich gekandideerd, omdat zijn club vanaf het begin van de Italy Series op achterstand stond en rekening hield met een normale nederlaag in de series tegen het ook in de reguliere competitie sterkere Bologna. Maar de manier, waarop in het afgelopen weekeinde met de regen werd omgegaan op het veld van de op championship point staande tegenstander, leidde ter plekke al tot hevige protesten van de technische staf van Rimini. Die kwamen diep in de nacht nog net in beeld dankzij de camera’s in het Gianni Falchi stadion, maar al snel zette de FIBS de schermen op zwart.

Rotzooi

Zangheri is zo’n man die veel tijd en geld stopt in zijn club en kom je aan zijn jongens, dan kom je aan hem! “In deze uitverkooptent interesseert het honkbal me niet verder. Voor het volgend seizoen trek ik de ploeg terug, want ik ben het helemaal zat. Ik heb diverse Italy Series gewonnen, maar natuurlijk soms ook verloren: dat is onderdeel van de sport. Maar verliezen zonder dat mijn spelers hun kansen hebben gekregen, nee dat accepteer ik niet!”, aldus de voorzitter, die zelf de betreffende wedstrijd in de nacht van zondag op maandag vanuit Rimini volgde via de livestream.

“De scheidsrechters hadden beloofd de wedstrijd te laten uitspelen, al was het tot in de volgende ochtend. Ik heb het helemaal gehad met deze mensen: de vice-voorzitter van de bond (Massimo Fochi, red.) zat in het stadion, maar niemand deed iets aan de rotzooi en niemand nam een beslissing! Ik denk dat we dat bekertoernooi nog zullen organiseren, want daartoe heb ik toezegging gedaan, maar dan is het basta! Misschien doen we volgend jaar nog mee op een lager niveau, maar zeker niet aan de profliga IBL!”

Europa Cup

Logisch dat Rimini dat bekertoernooi wil houden, want daarin wordt bepaald welke club, naast de nieuwe landskampioen Bologna, volgend jaar namens Italië meedoet aan de Europa Cup. Die kanskaart wil Zangheri natuurlijk nog wel in handen krijgen. Hij heeft in zijn betoog nog niet eens meegenomen, dat de buitenlandse spelers van Bologna al op maandag hun vlucht terug de Oceanen over hadden geboekt en dat daarom Bologna veel eraan gelegen was om uiterlijk op zondag het landskampioenschap binnen te halen.

De editie van Il Resto del Carlino die in de regio Bologna uitkomt, bracht het nieuws dat de ploeg van debuterende manager Lele Frignani door sportwethouder Matteo Lepore al gefeliciteerd is en zal worden uitgenodigd voor een ontvangst in het Palazzo d’Accursio. Daarbij zijn definitief afwezig hun pitcher Ryan Searle (winnend pitcher in de vijde wedstrijd) en Osman Marval, de Meest Waardevolle Speler van de Italy Series.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal