Honkbal

Honkbal en softbal niet terug op de Olympische Spelen

Honkbal en softbal niet terug op de Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag worstelen weer opgenomen op het Olympisch programma. Dit besluit is genomen tijdens de 125e sessie van het IOC in Buenos Aires (Argentinië). Deze tak van sport kreeg de voorkeur boven honkbal/softbal en squash. Daarmee is een einde gekomen aan een derde poging om honkbal terug te krijgen op het programma van de Zomer Spelen.

De bestuursleden van het IOC kwamen vanochtend bijeen om te praten over de toetreding van een nieuwe sporttak tot het Olympisch programma. Hiervoor was een lijst opgesteld met acht kandidaat-sporten. Eind mei werd die lijst al ingekort tot drie takken van sport: honkbal/softbal, worstelen en squash. Deze drie bonden kregen vandaag in Buenos Aires een laatste kans om zich te presenteren.

Even voor half vier, Nederlandse tijd, begon World Baseball Baseball and Softball Confederation-voorzitter Riccardo Fraccari zijn laatste pleidooi. Hij benadrukte de voordelen van honkbal en softbal: de internationale uitstraling van de sport voor jong en oud en de gelijkheid voor mannen en vrouwen. Na hem hield voormalig ISF-voorzitter Don Porter een emotionele toespraak. In een videoboodschap liet MLB-baas Bud Selig weten: “Wij willen terugkeren op de Olympische Spelen.” Ook Antonio Castro, de zoon van Fidel Castro en lid van de World Baseball Baseball and Softball Confederation, hield een korte presentatie.

Worstelen

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari houdt zijn toespraak.

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari houdt zijn toespraak.

De grootste concurrent vandaag voor het honkbal en softbal was worstelen. In februari van dit jaar werd worstelen nog geschrapt van het Olympisch programma. Het was een opmerkelijk besluit. Worstelen is één van de oudste sporten op het Olympisch programma. De sport maakte al deel uit van de eerste moderne Zomer Spelen in Athene in 1896. Om die reden kreeg worstelen ook de kans om zich opnieuw kandidaat te stellen voor 2020.

Algemeen werd verwacht dat worstelen de strijd vandaag zou winnen. Na een stemming om half zes vanmiddag gebeurde dat ook. De sport kreeg 49 van de 95 stemmen. Dat was een ruime meerderheid. Honkbal en softbal kregen samen 24 stemmen. Squash moest het doen met 22 stemmen.

Top 10 ambitie

Niettemin maakt Robert Eenhoorn zich geen zorgen. “Honkbal is een zeer professionele sport in de wereld. Met krachtige organisaties die er voor zullen zorgen dat honkbal zich wereldwijd verder zal ontwikkelen”, laat de technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond KNBSB in een reactie weten. “Daarnaast draagt honkbal, door zijn prestaties, al jaren bij aan de Top 10 ambitie van NOC*NSF. Ooit zullen honkbal en softbal weer op de spelen te zien zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp hoopt dat het besluit van het IOC geen gevolgen heeft voor de financiële ondersteuning van sportkoepel NOC*NSF. Bergkamp: “Alhoewel de teleurstelling overheerst doet dit niks af aan de worldwide positie van honk- en softbal en de geweldige prestaties van onze nationale teams. Ik reken op een volwassen ondersteuning van NOC*NSF, die recht doet aan die prestaties.”

Demonstratiesport

Teleurstelling bij de WBSC-delegatie nadat bekend is geworden dat worstelen de voorkeur heeft gekregen.

Teleurstelling bij de WBSC-delegatie nadat bekend is geworden dat worstelen de voorkeur heeft gekregen.

Honkbal en softbal werden in 2005 door het IOC van het Olympisch programma geschrapt. Het werden daarmee de eerste sporten die van het programma werden geschrapt sinds polo in 1936. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing namen voor de laatste keer honkballers en softbalsters deel. In 2009 werden golf en rugby door het IOC gekozen als vervangende sporten voor honkbal en softbal. Deze twee sporten maken tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio voor het eerst deel uit van het programma.

Door de toewijzing van de organisatie van de Olympische Spelen in 2020 aan Tokyo bestaat er nog wel een mogelijkheid om een honkbaltoernooi te houden tijdens de Zomer Spelen in 2020. De gastheer heeft namelijk de mogelijkheid om enkele demonstratiesporten aan het programma toe te voegen. Acht keer eerder was honkbal al een demonstratiesport. In 1904, 1912, 1936, 1952, 1956, 1964, 1984 en in 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoul.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal